Hliníková okna jsou pochopitelně dražší než například okna plastová. Proč tedy investovat do dražší varianty? Vždyť většina lidí sáhne po plastových oknech nebo klasických dřevěných. Ano, hliník si vybere jen malé procento všech lidí, kteří shání nová okna. Přesto jde však o nejvíce doporučovaný materiál od odborníků. A proč je výrobci oken tak upřednostňují? Hlavním bonusem je prý velmi dlouhá životnost. A také bezúdržbovost. Kromě toho jsou hliníková okna také odolná.

 

Jestliže tedy zrovna stavíte dům a máte možnost investovat hned na počátku větší částku, přemýšlejte o hliníku. Znamená to, že okna pravděpodobně po celou dobu nebudete muset měnit a pravděpodobně budou sloužit ještě následující generaci. Ba co víc. Žádné natírání jako u dřevěných oken. Hliníkové profily odolávají také slunečním paprskům. Zkrátka ideální materiál.

CRP service

Kam jsou hliníková okna vhodná

Kromě toho, že hliníková okna vydrží opravdu spoustu let, je to vhodný materiál pro ty, kteří preferují velké prosklené plochy. Často se hliníkové profily využívají u nízkoenergetických a pasivních domů. Je to z toho důvodu, že hliníková okna mají velkou stabilitu a variabilitu konstrukce. Je tedy možné vytvořit velkou prosklenou plochu a otevíravá křídla velkých rozměrů. To žádný jiný materiál neumožňuje.

 

Hovořili jsme o tom, že se hliníková okna používají do nízkoenergetických a pasivních domů. Jak jsou na tom tedy s izolací? Izolační vlastnosti hliníkových oken jsou prakticky srovnatelné s těmi ze dřeva nebo z plastu. Konkrétní čísla prostupnosti tepla pak záleží na daném profilu. Obecně platí, že dražší varianty hliníkových oken splňují veškeré normy pro pasivní a nízkoenergetické domy, které jsou od roku  2020 v podstatě nutností vzhledem ke zpřísnění normy Evropské unie.

Barevnost a design hliníkových oken

Lidé pochopitelně při výběru oken neřeší jen jejich vlastnosti, ale také jejich vzhled. Přeci jen okna spoluvytváří tvář celého domu. Pokud se bojíte, že hliníková okna znamenají automaticky barvu kovu, jste na omylu. U hliníkových oken máte na výběr z mnoha barevných provedení. Nejčastěji si však lidé vybírají antracit, odstíny stříbrné barvy nebo bílou barvu. Zvolit si však mohou také dřevodekor. Ten však u hliníkových oken není příliš oblíbený. Barevný nástřik je opravdu dostatečně odolný a vydrží mnoho let. Oxidovat by mohl například vlivem očůrávání psem nebo kočkou. To je však pravděpodobnější u dveří než u oken.

Má hliník vůbec nějaké nevýhody

Pokud bychom měli hovořit o nevýhodách hliníku, moc jich nenajdeme. Nicméně za nevýhodu můžeme považovat cenu Hliníková okna jsou totiž opravdu výrazně dražší než jiné varianty. Někomu by také mohlo vadit, že jsou hliníková okna v zimě na dotek opravdu chladná. Kdo se však dotýká oken?