Vytápění budov je čím dál tím více finančně náročné. Topit pánu Bohu do oken, je proto nepřijatelné. Jestliže máte starší dům, je třeba myslet na to, jak zajistit, aby co nejvíce tepla zůstalo uvnitř budovy. Únikům tepla z domu předejdete zateplením obvodových zdí, nebo opravou střechy. Důležitou roli však hrají také okna. Je důležité, aby správně těsnila.

Výměna oken na domě je poměrně velká investice

Nová okna znamenají poměrně velké finanční výdaje. Z toho důvodu je vhodné svěřit jejich výměnu do rukou specialistů. Důležité je najít si ověřenou firmu s bohatými zkušenostmi. Jistě by někteří z vás zvládli výměnu oken svépomocí, je však třeba si uvědomit, že to není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Správně provedená montáž je důležitá pro výslednou funkčnost oken.

CRP service

Výběr? Podle druhu stavby

Vybrat ideální okna není jen tak. Vhodné je nechat si poradit od odborníků z oboru. Každý dům totiž vyžaduje něco jiného. V každém případě je nejprve nutné se rozhodnout, zda si pořídíte plastová okna nebo vsadíte na hliníkové profily, případně zůstanete u tradičního dřeva. Nelze jednoznačně říci, která z nich jsou nejlepší. Každá varianta má totiž své výhody i nevýhody. Vždy však myslete na to, že na kvalitě se v tomto případě rozhodně nevyplatí šetřit. Okna do svého domu nevybíráte na rok, ale pravděpodobně takřka na celý život. Volte proto kvalitní produkty. Kromě materiálu záleží také na vzhledu. Ten sice nemá vliv na funkčnost, ale plní estetickou funkci. Okna by proto měla ladit s fasádou a celkovým vzhledem objektu.

 

Plastová okna

V případě, že hledáte nejlevnější funkční řešení, pak pořiďte plastová okna. Jejich nejlevnější varianta vyjde asi o 30 % levněji než dřevěná okna. Cena je však vykoupena nižší životností. Na druhou stranu mají plastová okna dobré izolační schopnosti a lze si vybírat z mnoha designů.

 

+Nízké pořizovací náklady.

+ Dobré termoizolační vlastnosti.

+ Jednoduchá údržba a vysoká odolnost.

+ Spousta designů.

 

  • Nevhodné pro velkoformátové rozměry.
  • Vlivem tepla se rozpínají.
  • Nižší životnost profilů.

Dřevěná okna

Ideální nadčasový materiál vhodný na chalupu i k moderní stavbě. Dřevěná okna vypadají dobře na oko a navíc mají výborné tepelně-izolační vlastnosti. Jejich životnost může být i více než 100 let. Záleží však na typu dřeva a povrchové úpravě. A pochopitelně také na péči. O dřevo je třeba se náležitě starat.

  • Nadčasový vzhled.
  • Přírodní materiál se skvělou tepelnou izolací.
  • Životnost více než 100 let.

 

  • Vyšší pořizovací náklady.
  • Náchylné na výkyvy počasí.
  • Nutná pravidelná údržba (sušení, nátěry).

 

Hliníková okna

Využívají se zejména u nových staveb s velkými prosklenými plochami. Pro velké plochy totiž není jiná alternativa. Hliníková okna jsou moderní, tvarově pevná a odolná. Jejich pořizovací cena je vyšší, ale životnost je opravdu bezkonkurenční. Jde tedy bezesporu o výhodnou investici.

 

  • Vysoká životnost (60+ let).
  • Ideální pro velké prosklené plochy.
  • Vysoká tepelná izolace.
  • Jednoduchá údržba a dokonalá pevnost.
  • Úzké rámy.
  • Vysoké pořizovací náklady.

 

Prostup tepla v hlavní roli

Na vzhledu pochopitelně záleží, ale funkčnost oken je ze všeho nejdůležitější. Při výběru se tedy zaměřte na takzvaný součinitel prostupu tepla. Je to údaj, který udává izolační vlastnosti okna a značený je obvykle jako Uw. Tento údaj udává prostup tepla celým oknem. Někdy je udávaný údaj Ug, tedy prostup zasklenou částí okna a Uf jako prostup tepla rámem okna. Hodnota Uw vychází z hodnot Ug a Uf. Čím vyšší koeficient, tím vyšší tepelné ztráty. Pamatujte, že standardní je hodnota Uw kolem 1,2 W/m2K. Pro pasivní domy je pak standardní hodnota ještě o 0,4 W/m2K nižší. Nejlépe izolující okna mají hodnoty zhruba 0,5 W/m2K.

 

Čím je nižší hodnota Uw, tím vyšší jsou nároky na druh zasklení a zpracování rámu. Tím pádem je takové okno pochopitelně také dražší. Nicméně díky izolačním vlastnostem takového okna zase více ušetříte na vytápění. Počáteční investice se vám tak během let vrátí.

Hlučnost tam i zpět

Nejdůležitější ze všeho je již zmíněný prostup tepla a s ním související tepelná izolace. Kromě toho je však třeba myslet také na zvukovou izolaci. Obecně lze říci, že plastová okna izolují lépe než dřevěná okna a to v obou směrech. Skvěle tlumí zejména vnější hlučnost.

 

Dvojsklo nebo trojsklo?

Při výběru nových oken budete stát také před otázkou, zda postačí dvojsklo nebo si pořídíte trojsklo. Je to jednoduché. Dvojskla, který jsou vyplněná inertním plynem do domu propustí více slunečních paprsků. To je výhodné v zimě. Obvykle se vyplatí za trojskla připlatit v nízkoenergetických nebo zcela pasivních stavbách. Jejich využití nabízí nejen lepší tepelnou izolaci, ale také omezuje rosení. Trojskla také zlepšují hlukovou izolaci.

Nezapomínejte na stínění

Už jste se rozhodli? Nebo si raději opravdu necháte poradit od odborníků. Ať tak či tak, je před vámi ještě jedno rozhodnutí: výběr stínění. Stále jsou v kurzu klasické žaluzie, v posledních letech si však získávají na oblibě také látkové rolety. Každé z řešení má pochopitelně své výhody a nevýhody. Výhody rolet a žaluzií spojují skládané látkové žaluzie. V tomto případě je dobré při výběru zohlednit nejen funkčnost, ale také designovou stránku. Výběr tak přizpůsobte celkovému vzhledu interiéru.

Uvažovat lze také o venkovním stínění. To je vhodné zejména pro letní měsíce, kdy si do domu nechcete pouštět příliš mnoho tepla. I v tomto případě se můžete rozhodovat mezi žaluziemi a roletami.

V čem je rozdíl?

Víte, jaký je základní rozdíl mezi žaluziemi a roletami? Jde o způsob stínění. Lamely žaluzií jsou naklápěcí. Umoˇžnují tak regulaci intenzity průchodu světla po celé ploše žaluzie. Rolety mají lamely pevně spojené a nelze je naklápět. Regulace světla u rolet je možná jen povytažením nebo spuštěním lamel.

 

Pokud se ani v tomto případě nemůžete rozhodnout, jaké je nejideálnější řešení, nechte si poradit. Odborníci, kteří se zabývají okny mají zkušenosti také se stíněním.