Pokud přemýšlíte o hliníkových oknech nebo jste si je již do svého domu pořídili, jistě víte, že jednou z jejich předností je snadná údržba. Snadná však neznamená žádná. Ačkoliv se můžete dočíst, že jsou hliníková okna takřka bezúdržbová, na jejich údržbu by se zapomínat nemělo. Díky péči zajistíte, že budou okna funkční a také stále pěkný po dlouhou dobu. Hliník je odolný materiál a má dlouhou životnost. Vaše péče mu jen pomůže vypadat stále stejně dobře.

 

CRP service

Jak čistit hliníková okna

Stejně jako jiný okna, je třeba ta hliníková několikrát do roka čistit. A to nejen okenní tabule, ale pochopitelně také rámy oken. V případě, že máte hliníková okna si rozhodně nemusíte lámat hlavu s tím, jaký přípravek zvolit. Hodí se úplně běžný saponát, který dobře odmašťuje. Použít tak lze obyčejný přípravek na mytí nádobí a k němu trochu octa. Pokud doma přípravek na mytí nádobí nemáte nebo jej používat nechcete, pak je možné sáhnout po speciálním přípravku na hliníková okna. Jde například o fenosol určený na hliníkové plochy. Je vhodný zejména ve chvíli, kdy je vaším cílem oživit barvu a strukturu starších oken.

 

Čím okna vyčistit

Použít můžete klasickou houbičku na mytí nádobí. Ale jen z měkké strany. Hrubá strana se opravdu nehodí. Stejně jako nejsou vhodné drátěnky nebo abrazivní prostředky. Vše jmenované by totiž rám hliníkových oken mohlo poškrábat. Hovořili jsme o tom, že lze použít jar nebo speciální přípavek. Rozhodně však okna nikdy nečistěte ředidly, rozpouštědly nebo jakoukoli kyselinou. Nehodí se ani agresivní přípravky proti plísni. Jmenované přípravky by možná byly skvělé v boji proti špíně, ale také by mohly poškodit povrch. Po takovém zásahu by mohl být poleptaný nebo matný.

 

Jak tedy při mytí hliníkových oken postupovat?

Nejprve si připravte horkou vodu a rozpusťte do ní přípravek na mytí nádobí. Vezměte si vlhký hadřík a jemně umývejte rámy. Až budete mít umyté rámy, můžete se pustit do samotných oken. K jejich umytí postačí klasická stěrka a na leštění noviny, pokud si však chcete práci opravdu ulehčit, doporučujeme používat speciální vysavač na okna. Na trhu jsou ruční nebo automatické. Pokud nemáte oken moc nebo je nemyjete velmi často, stačí určitě ten ruční. Pokud chcete, aby se okna opravdu leskla, na závěr je ještě utřete čistým, suchým a dobře savým hadříkem.

 

Nezapomínejte, že při mytí je třeba věnovat pozornost také těsnění nebo kování. A zapomínat by se nemělo ani na prahy. Jednou ročně je pak vhodné provést kontrolu odvodňovacích kanálků, kování, křídel a zasklení. Proto, aby okna správně fungovala je dobré kování jednou za rok promazat.

 

Jak často se o okna ideálně starat?

Mytí oken není zrovna oblíbená činnost. Chápeme to. Nicméně péče o okna je opravdu důležitá. Rámy hliníkových oken by se měly umývat několikrát do roka. Ideálně alespoň čtyřikrát. A to ještě není všechno. V pylové sezóně je ideální pyl z nich pravidelně odstraňovat. Nemusíte nutně mýt celá okna, ale setřít pyl je opravdu důležité.  A pokud vás mytí oken opravdu nebaví, zvažte, zda nebude vhodné si pozvat odborníky, kteří okna umyjí za vás. Na pravidelný roční servis si pak lze pozvat přímo firmu, která vám okna montovala. Stačí se jen obrátit na zákaznickou podporu a požádat o profesionální servis oken. Díky tomu si budete stoprocentně jistí, že jsou vaše okna v dobrých rukách a budou vám sloužit dlouhá léta. Navíc budou vypadat jako by byla namontovaná včera.

 

Údržba hliníkových oken v bodech:

  • Umývání rámů oken zejména v pylové sezóně.
  • Promazávání všech pohyblivých částí olejem nebo vazelínou ve spreji.
  • Kontrola těsnění, prahů a odvodňovacích otvorů.
  • Kontrola funkčnosti kování a případně seřízení.
  • Celková kontrola oken, rámů, křídel a zasklení.