Okna plní hned několik funkcí. Kromě toho, že by měla být estetická je také důležité, aby byly opravdu funkční. Ta nejlepší okna mají správné parametry, jsou bezpečné a zaručují optimální ticho a teplotu. Při výběru oken je v první řadě důležité vybrat materiál. Na trhu jsou okna dřevěná, plastová nebo hliníková. Zvolený materiál má samozřejmě vliv na technické aspekty.

 

Pokud se rozhodnete pro hliníková okna, získáte mechanicky odolné zboží s luxusním vzhledem. Jak vybrat hliníková okna? Na co se při jejich výběru zaměřit? A jak využívat jejich výhod?

Pro koho jsou hliníková okna vhodná?

Hliníková okna jsou vhodná opravdu pro každého. Bohužel však jejich vysoká cena mnoho lidí odradí od jejich pořízení. Přesto je firmy velmi doporučují pro jejich skvělé vlastnosti. Nejzásadnější je jejich dlouhá životnost. Navíc jsou hliníková okna takřka bezúdržbová a vynikají vysokou odolností.

 

Profil z hliníku je vhodný pro velké prosklené plochy. Hliníková okna se tedy hodí do moderních domů s velkými okny. Často jsou tedy využívané u pasivních nebo nízkoenergetických domů. Ovšem normy pro pasivní a nízkoenergetické domy splňují jen dražší hliníková okna. Okna z hliníku jsou také stabilní a jejich konstrukce je variabilní.

Vzhled je také důležitý

Pochopitelně, že technické vlastnosti hliníkových oken jsou nejdůležitější. Vzhled oken je však pochopitelně také důležitý. Na trhu jsou hliníková okna v různých barvách. Mezi nejoblíbenější patří bílá, odstíny stříbrné a antracit. K dispozici je také dekor dřeva, lidé si ho však příliš nevolí. Nástřik barvy na hliníkových oknech je stálý a nemusíte se bát, že by se po letech začal loupat.

CRP service

Povětrnostní vlivy a velké formáty

Hliník skvěle odolává povětrnostním vlivům. Hodí se tedy i do náročných podmínek. Hliníková okna nevyžadují péči o povrchovou úpravu a při střídání teplot se lépe brání deformacím. Při výběru barvy však myslete na to, že tmavší odstíny přitahují slunce.

 

Pokud chcete ve svém domě opravdu velkoformátová okna, jsou hliníková okna tou nejlepší volbou. Hliníkové profily jsou pevné a jsou vhodné pro nadměrně velké formáty. Chcete okno 3×2 metry? Hliníkové můžete mít bez dělících sloupků.

Jak vybrat hliníková okna?

Rozhodli jste se pro hliník, pravděpodobně se ptáte, jak vybrat hliníková okna vhodná pro váš dům. Je několik bodů, nad kterými je třeba se důkladně zamyslet.

 

  • Dvojsklo nebo trojsklo

Nejprve je třeba se rozhodnout, zda pořídíte dvojsklo nebo trojsklo. Obecně lze říci, že s trojsklem dosáhnete lepší izolace. Naopak však propustí méně slunečních paprsků do místnosti. Naopak dvojsklo pustí do místnosti více slunečního svitu i tepla. Nelze obecně poradit, zda je vhodnější dvojsklo nebo trojsklo. Záleží na orientaci světových stran, účel místnosti i vnější zastínění oken. Trend hovoří pro trojskla. Ideální je však poradit se s odborníky a najít řešení na míru.

CRP service

 

  • Členění a velikost oken

Rozměry oken jsou většinou dané původním otvorem ve zdi, pokud okna jen měníte. U novostaveb jejich velikost určuje projekt. Vždy je však vhodné se rozhodnout, zda chcete okna pevná, sklopná, posuvná nebo shrnovací. Vyrobit lze takřka cokoliv.

 

  • Barva oken

Hliníková okna lze vyrobit v jakémkoliv odstínu vzorníku RAL a také imitace dřeva. Rozhodujte se vždy tak, aby se okna hodila k fasádě a celkovému vzhledu a stylu domu. Povrch okenních rámů může být matný, pololesklý nebo lze vybrat moderní strukturální barvu. Ideální je vybírat na vlastní oči, nikoli jen podle vzorníku.

 

  • Zvukově izolační vlastnosti

Každý výrobce u oken udává v dB zvukově izolační vlastnosti. V každém případě je vhodné jim věnovat pozornost. Jde o to, aby vás v domě nerušil hluk z ulice a naopak, aby zvuky z vašeho domu zbytečně neunikaly ven. Zvukové vlastnosti závisí na počtu skel, na jejich skladbě, velikosti, na velikosti vzduchové mezery a těsnění. Vyrábí se i speciální protihluková skla.

 

  • Bezpečnost

Zejména v případě, že si budete pořizovat francouzské okno na terasu je důležitá bezpečnost. Zamyslete se tedy nad bezpečnostními skly a mechanickými bezpečnostními prvky. Mezi mechanické bezpečnostní prvky patří kování, zámky okenních rámů, čidla otevřených oken a ochrana proti odvrtání.

CRP service

Výhody hliníkových oken

  • Hliník je ušlechtilý materiál, který lze použít tam, kde by byl plast nevhodný.
  • Okna mají pevnější profily a rámy. Ideální na velkoformátová okna a prosklené fasády.
  • Hliníková okna lze zapustit do ostění a parapetu. Bude to pak vypadat, že máte bezrámová okna.
  • Hliník má minimální tepelnou roztažnost. Účinně tak brání deformacím a nežádoucí dilataci na přímém slunci.
  • Profil hliníkových oken je nižší a konstrukce tak zabírá méně prostoru.
  • K dispozici je velké množství barev včetně možnosti imitace dřeva.
  • Přerušený tepelný most pro zajištění optimálních izolačních vlastností oken.

 

Nevýhody hliníkových oken

  • Hliníková okna jsou oproti plastovým nebo dřevěným dražší.
  • Hliník vodí teplo, při vhodném zasklení však mohou hliníková okna splnit i normy pro pasivní dům.
  • V zimě jsou hliníková okna na dotek chladná.