Bydlíte ve starém domě a uvažujete o výměně oken nebo jste koupili starší nemovitost a je vám jasné, že bez nových oken se rekonstrukce neobejde? Postup montáže je podobný ať už rekonstruujete nebo stavíte zcela nový dům. Rozdíl je jen v tom, že v případě výměny oken je potřeba provést demontáž. A samozřejmě je také případně nutné zajistit interiér domu proti znečištění, pokud v něm zůstává stávající vybavení.

CRP service

Ještě než vůbec začnete

Předtím, než začnete připravovat svoje obydlí na výměnu oken je dobré si vyhledat informace ohledně zákonných podmínek. Výměna oken je definovaná jako udržovací práce. Podle zákona povolení ani ohlášení není vyžadováno u udržovacích prací, jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit zdraví osob, požární bezpečnost, stabilitu, vzhled stavby, životní prostředí nebo bezpečnost při užívání a nejde o udržovací práce na stavbě, která je kulturní památkou.

 

Chci nezávaznou kalkulaci montáže oken

 

Co to tedy znamená v praxi? Jestliže budete měnit okna za jiné stejného rozměru a vzhledu, jde o zmíněné udržovací práce. V případě, že však chcete okna zmenšit nebo zvětšit. Případně i měnit jejich členění už je třeba svůj záměr nahlásit na stavebním úřadu, který vydá stavební povolení. Počítejte s tím, že stavební úřad bude od vás vyžadovat nákres původního a také budoucího stavu. Jestliže budete chtít klasické okno vyměnit například za francouzské, může se stát, že po vás stavební úřad bude chtít také statický posudek.

 

Pokud bydlíte v bytě, kterého nejste přímým vlastníkem, budete před výměnou oken potřebovat souhlas správce domu. Oznámit tuto skutečnost je nutné písemně pomocí speciálního formuláře. Jestliže bydlíte v družstevním bytě, pak je nutné souhlas získat od bytového družstva. Stejně jako v případě správe je nutné vyplnit speciální formulář.

Nepodceňujte přípravu před výměnou

Pokud ve stávajícím zařízeném domě nebo bytě měníte okna, je potřeba se na výměnu opravdu dobře připravit. Vhodné je zakrýt veškerý nábytek a ideálně také podlahu. Ačkoli vše přikryjete a montéři se budou snažit po sobě uklízet, počítejte s tím, že závěrečný úklid vás nemine.

Dalším krokem je příprava otvorů

Na první pohled by se mohlo zdát, že právě tento krok je nejsnazší. To není tak docela pravda. Jde totiž o opravdu zásadní krok, který není radno podceňovat. Právě od přípravy otvorů se odvíjejí i následující kroky. Čím lépe jsou tedy okenní otvory připravené na montáž nových oken, tím rychlejší bude následující práce.

 

Je důležité, aby okenní otvory měly správnou velikost. A samozřejmě musí být také rovné. V případě, že jde o rekonstrukci je potřeba okenní otvory také zbavit všech nečistot. Dále je nutné, aby byla zajištěná také pevnost podkladu. Před osazením je potřeba připravit také samotná okna. V praxi to znamená předvrtání otvorů pro ukotvení oken.

Následuje samotné usazení

Po přípravě přijde to hlavní. Osazení oken do připraveného otvoru. Jde hlavně o to přenést váhu okna do nosné části otvoru a zajištění vodorovnosti ve všech směrech. Následně je potřeba okno v otvoru dočasně ukotvit a vypodložit. Následně je důležité okna ukotvit nastálo pomocí ocelových kotvících pásek. Případně je možné okna usadit do rámu o tvaru průřezu U nebo L. Rozhodně nestačí okno usadit do otvoru a prostor kolem nich vypěnit polyuretanovou pěnou. Je to z toho důvodu, že v důsledku otevírání a zavírání nebo působení větru by mohla být ohrožena stabilita oken v otvoru. Pěnu je tedy vhodné použít až následně po správném ukotvení. Pěna totiž nemá za úkol okna držet v rámu, ale izolovat. Právě polyuretanová pěna totiž vytvoří tepelně izolační výplň kolem okna.

 

Už jsme skoro ve finále

Poté, co polyuretanová pěna zaschne je třeba se zbavit přebytečných částí. Následně je možné se pustit do dokončovacích prací. Tedy úpravy zdiva a omítky kolem otvoru. Důležité je také utěsnit vnější připojovací spáry, které brání pronikání vlhkosti z exteriéru a také kondenzaci vlhkosti uvnitř spáry.

 

Po všech krocích, které jsme zmínili, přichází řada na usazení parapetů. A to jak těch v interiéru, tak těch venkovních. Následně je na řadě celkově očištění oken, instalace okenní lišty a samozřejmě také seřízení oken.

 

Obraťte se raději na profíky

Je spoustu prací, které se dají bez problému dělat svépomocí. Samozřejmě i výměnu oken můžete provést zcela sami. Čekají na vás však nástrahy a rizika špatné montáže. Pokud se při montáži nových oken vše nepovede tak, jak má, může docházet ke vzniku plísní v bytě. Dochází k němu při špatném osazení otvoru a také nedostatečné vnější izolaci. Dále mohou vznikat takzvané tepelné mosty a v důsledku špatného osazení si tak nevědomky zvýšíte náklady na vytápění. A v neposlední řadě se může stát, že budou okna málo zvukotěsná.

V případě dřevěných oken byste jejich neodbornou montáží mohli také snížit jejich životnost. Je to zejména z důvodu pronikání vlhkosti do spáry.

 

Chcete vyměnit okna ve svém stávajícím domě? Obraťte se raději na profesionály, kteří vědí, co dělají. Nejen, že vám poradí s výběrem vhodných oken, ale také vám je vyrobí na míru vašim potřebám. A samozřejmě zařídí také montáž, která je opravdu důležitá. A na vás už bude jen ten závěrečný úklid.