Zejména na starých domech po babičkách lidé často vymění okna a poté nastane problém s plísněmi na stěnách. Někteří lidé si myslí, že je to chyba právě oken. To není tak docela pravda. Jde o to, jak majitelé domu přistupují k nově vzniklé situaci. Pochopitelně se nová a lépe těsnící okna chovají jinak než ty stará. Stará okna obvykle tolik netěsní a umožňují tak lepší cirkulaci vzduchu. Těsnění nových oken naopak cirkulaci vzduchu zabraňuje. Vy byste tedy měli umožnit vlhkosti uniknout jinak.

 

Vlhkost je všudypřítomná

Vlhkému vzduchu v domě se pravděpodobně nevyhnete. Vlhkost totiž vzniká například při vaření, koupání nebo sušení prádla. To však není zdaleka všechno. Odpařuje se také voda z květináčů a vlhkost v uzavřeném prostoru vytváříme také dýcháním.  V moderních stavbách se potíže s přebytkem vlhkosti řeší rekuperací vzduchu. Ta odvádí vlhkost ven a přitom z domu neuniká teplo. Jestliže však rekuperační systém u domu nemáte, budete si muset poradit jednodušší metodou. Ano, jde o klasické větrání. Není však tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Je třeba dodržovat určitá pravidla.

CRP service

Krátce a intenzivně

Rozhodně není zapotřebí nějaké dlouhé větrání. Ba právě naopak. Správné je větrat krátce, ale o to intenzivněji. Zvláště v zimní období není vhodné větrat nikterak dlouho. Otevřít okno dokořán asi na 5 minut bohatě stačí. Zopakujte to však ideálně dvakrát za den. Vhodné je otevírat okna ráno, když se probudíte a poté ještě před spaním. Díky tomu se velmi efektivně zbavíte vlhkého vzduchu z interiéru a přitom nevypustíte ven mnoho tepla. Na ventilačku zapomeňte. Alespoň v zimě.

 

Pokud byste tedy větrali ventilačkou, stěna kolem oken by vlivem dlouhého větrání prochladla. Současně kole ní však proudí teplý vzduch, který na stěně kondenzuje. Prochladlé stěny jsou pak příčinou vzniku plísní. Pochopitelně nemá na vznik vlhkosti vliv jen větrání. Roli hraje také nedostatečné vytápění, špatně umístěné topení nebo také nedokonalosti stavby. Svůj význam má také zateplení fasády. Pokud fasáda není zateplená nebo je zateplení provedené špatně, může to mít vliv na vznik plísní.

Okna také hrají roli

Samozřejmě, že se může stát, že okna nejsou správně namontovaná nebo nejsou dostatečně kvalitní. Důležitý je tedy také správný výběr oken. V dnešní době se doporučuje používat kvalitní trojskla, která mají tepelně nevodivé rámečky. U těchto oken by se rosení objevovat nemělo. V případě dvojskel pomůže zajištění lepší cirkulace vzduchu ve spodní části okna. Vhodné jsou užší parapety nebo parapety s mřížkou a dostatečně dimenzované radiátory. Důležité je u dvojskel také správné větrání.

 

Okno  musí být také správně usazené ve stavebním otvoru. Se zdí by mělo být spojené okenními fóliemi nebo komprimačními páskami. Usazení na montážní pěnu nestačí. V případě, že nebudou jmenované kroky dodržené, dojde k vlhnutí oken.

 

A co je to ta rekuperace?

Rekuperační jednotka je systém, který zabezpečí dostatečné a přirozené větrání vašeho domu. Jde o jakési řízené větrání, kdy dochází ke kontinuální výměně vzduchu zevnitř za čerstvý a čistý vzduch, který přichází zvenku. Vzduch, který míří do domu získává od toho odváděného většinu jeho tepla. Použité filtry navíc vzduch zbaví alergenů, pylu nebo prachu. Jde tedy o ideální řešení pro alergiky a astmatiky. Větrání pomocí rekuperace probíhá samo se zavřenými okny. Pochopitelně je otevřít můžete, ale nemusíte. A to zvláště v zimě. Výkon rekuperační jednotky se přizpůsobí vašim požadavkům. Rekuperační jednotka bude tvořit plíce vašeho domova.

 

Rekuperace se využívá zejména v novostavbách, ale dost často je doporučována také do zrekonstruovaných domů. Jde opravdu o významný krok směrem k efektivnějšímu využívání energie. Pomáhá udržovat optimální teplotu v místnosti, a to přináší řadu výhod.