Sta tisíce ptáků ročně zahyne po nárazu do prosklené plochy. Nebezpečné jsou protihlukové stěny, rozsáhlé skleněné plochy na veřejných prostranstvích, ale stejně tak mohou být nebezpečná také okna na našich domech nebo například zimní zahrady či skleníky. Smutné je, že většina ptáků zemře zbytečně. Není složité je upozornit na skleněnou překážku.

 

Pokud vám nezáleží na tom, zda ptáci náraz přežijí, udělejte opatření alespoň kvůli sobě. Není nic příjemného odklízet následky takového střetu. A nemyslete si, že nárazy se týkají jen malých a drobných ptáků. Do vašeho rodinného domu se může snažit proletět klidně větší dravec.

CRP service

Proč ptáci do skle naráží?

  • Pohybují se rychleji než savci
  • Oči mají po stranách hlavy a nejostřeji vidí do stran, pozornost během letu věnují hlavně prostoru kolem sebe a pod sebou.
  • Nedovedou rozlišit skutečnost a zrcadlový odraz.

 

Lidé si velmi často neuvědomují, že pták za letu nevidí v prosklené ploše žádnou překážku. Jestliže je plocha čirá, považuje ji za plochu vhodnou k průletu. V případě zrcadlového skla se ptáci do odrážející se fiktivní krajiny snaží vletět. Možná se vám zdá, že ptáci do oken rodinných domů nelétají, protože jde o poměrně malé skleněné plochy. Opak je však pravdou. Často ptáci naráží zejména do rohových oken nebo do oken, které se nachází na dvou stěnách za sebou.

 

Silueta dravce nestačí

Zřejmě všichni znáte siluety dravce umístěné na velkých skleněných plochách například podél silnic. Osamělé siluety dravců však ptáky rozhodně dostatečně nevarují před nebezpečím, které na ně číhá. Ostatně, na tvaru samolepky vůbec nezáleží. Ptákům pomůže zaregistrovat skleněnou výplň jen dostatečné množství samolepek jakéhokoliv tvaru.

 

Jak je to možné? Ptáci totiž velmi brzy poznají, že jim od nalepeného dravce nebezpečí nehrozí. A pokud je navíc samolepka malá nebo umístěná v rohu, ptáky beztak nemůže dostatečně upozornit na hrozící nebezpečí. Odborníci tvrdí, že ideální je rovnoměrné pokrytí oken vzory s odstupem maximálně 10 centimetrů. Může jít klidně o samolepky květin, geometrické obrazce nebo pruhy. Jde hlavně o vizuální podnět, ne o tvar samolepky. Samolepky je vhodné umisťovat na vnější stranu okna.

 

Stejně tak není vhodné ptáky zastrašovat siluetou plastové sovy. Ptáci i v tomto případě velmi rychle zjistí, že pro ně silueta není vůbec žádnou hrozbou. Tento typ zastrašování je tedy pro ochranu ptáků před kolizí se sklem neúčinný.

 

Samolepky na okna rodinných domů?

V chodbě nebo na okně v kůlně vám je pravděpodobně jedno, jak okno vypadá. Co však dělat v případě oken, ze kterých chceme mít pěkný výhled a chceme, aby nám dávala dostatek světla? Na trhu jsou částečně průhledné samolepky, případně samolepky z perforované fólie. Další možností je pořídit si samolepky s UV efektem, které lidské oko na okně takřka nezaznamená. Pták však tyto samolepky vidí jako jasné modré plochy. Toto řešení je opravdu ideální, jelikož je to skvělá ochrana ptáků, která neomezuje propustnost světla. Nepleťte si však s UV fóliemi. Ty se lepí na okno a odráží sluneční paprsky, aby se místnost nepřehřívala. Jde o naprosto odlišnou věc, která jako ochrana ptáků nefunguje.

Pomoci mohou i další praktická opatření

Samozřejmě neexistuje jen jedno jediné řešení. Nebezpečné jsou květiny těsně za okny. Ptáci si totiž myslí, že je to ideální místo pro přistání. Pokud je to tedy možné, posuňte květiny dále od skla, aby z venku nebyly tolik vidět. Jestli je to jen trochu možné, zatáhněte závěsy nebo žaluzie. Jde o skvělé řešení zejména u rohových oken nebo tam, kde jsou dvě okna proti sobě.

 

A pochopitelně lze využít také další vizuální překážky. Pověšené CD asi nebude vypadat zrovna vzhledně, ale pokud na okna naaranžujete například šišky a další přírodniny na provázku, vytvoříte mimo jiné i zajímavou dekoraci. Pomoci mohou také nejrůznější světýlka. Nebojte se experimentovat. Těsně k oknu můžete umístit také krmítko, případně pítko. Krmítko bude dobře viditelné a ptáci při příletu k němu zpomalí. Ideální vzdálenost je maximálně půl metru od skla.