Čeká vás výměna oken ve starém domě? Pak pravděpodobně přemýšlíte nad tím, jaký typ oken bude pro vás nejvhodnější. Je ideální zvolit dřevěná okna, hodí se do starého domu hliníková okna nebo raději zvolit plastová? Výběr je samozřejmě jen na vás. Plastová okna však mají spoustu výhod.

CRP service

Výhody plastových oken

Možná si říkáte, že dřevo je mnohem příjemnější materiál než plast. Ano, na pohled určitě. Přesto mnoho lidí sáhne v dnešní době spíše po plastové variantě. Důvod? Plastová okna jsou mnohem snazší na údržbu a navíc jsou také cenově příznivé. A pokud se nechcete vzdát dřevěného vzhledu, nemusíte. V nabídce jsou dekory, které imitují dřevo. Na první pohled tak nepoznáte, že se jedná o plast.

 

Plastová okna nabízí perfektní tepelně-izolační vlastnosti. Trápí vás hluk z ulice? Nebo bojujete s úniky tepla z interiéru domu? Pak jsou plastová okna ideálním řešením. Teplo v bytě udrží skvěle a hluku z venku bude konec. Jistě vás potěší také životnost plastových oken. Ta se běžně udává v řádech desítek let. Celkovou životnost pochopitelně ovlivňuje několik faktorů. Mezi ně patří kvalita materiálu, způsob zacházení a servis.

 

Okna na míru

Plastová okna se v dnešní době vyrábí již na míru zákazníkovi. Odborníci zaměří stavební otvor a vytvoří okno na přání. Vybrat si můžete nejrůznější členění oken a také způsob jejich otevírání. Mezi nejoblíbenější verze patří dvoukřídlá plastová okna. Ta mohou nebo nemusí mít sloupek. Pokud ho mají, máte k dispozici dvě kliky. Okna lze klasicky otevírat, případně sklápět. Okna bez sloupku pak mají kliku jen jednu. Sklopné je jen jedno ze dvou křídel. Druhé se dá pouze otevřít. Pochopitelně lze vyrobit i trojkřídlá okna. Poměr a velikost jednotlivých křídel lze přizpůsobit osobním požadavkům.

 

Moderní hliníková okna

V dnešní době spousta lidí uvažuje také nad hliníkovými okny nebo hliníkovými profily. Ty se obecně hodí spíše do moderních novostaveb. Vynikají nejdelší životností. Lidé je často volí díky nehořlavosti a tvarové stálosti. Jsou oblíbené také v případě, že je potřeba zvolit velkoformátové okno. Hliníková okna jsou elegantní a nadčasová. Cena se pochopitelně odvíjí od zvolených parametrů. V porovnání s plastovými okny je však investice vždy vyšší. Mají hliníková okna kromě vyšší pořizovací ceny nějakou nevýhodu. V podstatě ne. Někomu však může vadit, že jsou hliníková okna v zimě na dotek chladná.

 

Hliníková nebo plastová okna?

Oba druhy oken jsou takřka bezúdržbová. Stačí je jen několikrát do roka otřít vlhkým hadrem a případně promazat kování. Plastová i hliníková okna skvěle izolují. Plastová okna jsou však obecně levnější a přitom odvádí skvělou službu. Hliníková okna však navíc nabízí vynikající statickou únosnost i mechanickou odolnost. Navíc jsou jakýmsi puncem luxusu.

 

Jak tedy na výběr oken vhodných pro vás?

  • Pokud máte omezený rozpočet a přitom požadujete výborné izolační vlastnosti, sáhněte po plastových oknech.
  • Jestliže je vaším snem mít velkoformátová okna, pak je vhodnější řešením hliník. Hliník se méně deformuje než plast a je tak vhodný i na velké profily. Navíc nabízí možnost úzkého rámu.
  • Měli byste vědět, že hliníková okna mají obecně horší index prostupu tepla přes rám. Moderní okna však mají tepelné mosty. Z hlediska izolace se tak obecně plastovým oknům v tomto ohledu vyrovnají.
  • Jestliže je pro vás důležitá životnost, pak vězte, že hliník vydrží déle. Vždy však záleží na tom, jak se o okna staráte. Otázkou také je, zda potřebujete, aby okna vydržela téměř 100 let.
  • Pokud jste nároční na design, pak je hliník jasnou volbou. Je tu však také možnost plastových oken s hliníkovým klipem v exteriéru.

 

Rozhodnutí je tedy na každém. Důležité je si uvědomit, co od oken očekáváte. V každém případě je však vhodné se podívat na součinitele prostupu tepla, možnosti těsnění a počet skel v oknech.

 

Tip na závěr

Při výběru a výměně oken také zvažte, zda by nebylo vhodné sladit s vybranými okny také vchodové dveře. Pokud se rozhodnete také pro výměnu dveří, zahrňte i jejich vlastnosti do výběru. Obecně jsou nejoblíbenější plastové vchodové dveře. Dnes je již jejich kvalita na vysoké úrovni. Plastové dveře se hodí do nepříznivých povětrnostních podmínek a navíc jsou takřka bezúdržbové, podobně jako plastová okna. Stejně jako okna mají i plastové vchodové dveře skvělé tepelně-izolační vlastnosti.

 

Hliníkové dveře jsou velmi specifické. Ze všech materiálů jsou nejkvalitnější a také nejdražší. Do starých rodinných domů se tyto dveře moc nehodí. Novostavby jim však sluší. Nicméně velmi často jsou využívané tam, kde je velký provoz. Snesou totiž opravdu velkou zátěž. Stejně jako hliníková okna, i dveře z tohoto materiálu vypadají luxusně. Váš dům tak díky nim bude působit seriózně.